Våre beste tips for best utnyttelse av elektrisk rekkevidde

Når du begynner å bruke bilen i hverdagen ser du kanskje at eget forbruk ikke tilsvarer den oppgitte WLTP-rekkevidden. Dette er fordi det er mange faktorer som påvirker hvor mye strøm bilen bruker når du kjører.

Her er våre beste tips for å kjøre lengst mulig med HONGQI E-HS9.

Myk kjørestil og hold fartsgrensene

Noe av det som påvirker rekkevidden mest, bortsett fra topografi og vær, er din egen kjørestil. Mye «jojo»-kjøring i form av hyppig akselerering og nedbremsing påvirker rekkevidden negativt. Hvis du har en myk kjørestil og klarer å kjøre i en jevn hastighet og er litt forsiktig med å trykke på både bremsen og gasspedalen, vil du se at forbruket går ned. Tenk gjerne at du har et ukokt egg under gasspedalen.

Om du holder fartsgrensene i stedet for å ligge over som mange gjør, vil du ikke bare kjøre forsvarlig, men også få lengre rekkevidde.

Unngå unødig last

Vær oppmerksom på unødig last du gjerne har liggende i bilen. Dette øker vekten som igjen påvirker forbruket negativt. Det er derfor smart å unngå å kjøre rundt med unødig vekt i bilen.

Takboks og takstativ øker luftmotstanden og gir kortere rekkevidden, spesielt i høye hastigheter. Ifølge Elbilforeningen vil en skiboks redusere rekkevidden med hele 11% i 110km/t. Det er derfor en god ide å demontere takboksen når den ikke er i bruk.

Bruk av tilhenger vil også påvirke rekkevidden, og jo tyngre og større last – jo høyere forbruk. Hvordan du pakker tilhengeren kan påvirke rekkevidden. Klarer du å pakke flatt hjelper dette med tanke på luftmotstand.

Om du trekker campingvogn vil dette generelt halvere rekkevidden ifølge tyske ADAC.

En fullastet bil med 6 eller 7 personer vil også naturligvis øke vekten og dermed forbruket.

Sjekk lufttrykket i dekkene

Sjekk lufttrykket i dekkene jevnlig. Dette kan leses av instrumentpanelet. For lavt dekktrykk øker rullemotstanden, som gir kortere rekkevidde. Om du er usikker på hva rett lufttrykk er finner du lufttrykktabell i førerdøren på HONGQI E-HS9.

Piggdekk øker rullemotstand, og piggfrie vinterdekk gir dermed lengre elektrisk rekkevidde om vinteren.

Eksterne faktorer som påvirker rekkevidden

Topografi

Om det er flatt eller bratt påvirker forbruket bilen har. En flat og jevn vei krever mindre energi enn en bratt bakke, eller en ujevn vei. Oppstigninger, typisk opp et fjell, kan redusere rekkevidden merkbart. Vær ekstra oppmerksom på kjørestilen opp bakker og berg.

Vær og føre

Utetemperatur, vær og vind påvirker hvor langt batteriet rekker. Et kaldt batteri tappes raskere enn et varmt. Regn, snø, slaps og vind påvirker også rekkevidden ved at snøføre og våt veibane øker rullemotstanden og reduserer rekkevidden.

Ekstra tips for kalde dager

Forvarm bilen

I HONGQI-appen kan du forhåndsinnstille når bilen skal oppvarmes. Hvis du starter oppvarmingen en stund før kjøreturen, fortrinnsvis mens bilen står til lading, er bilen allerede varm når kjøreturen begynner. Du bruker derfor mindre av batteriet til å varme opp kupéen.

Oppvarmingsfunksjoner

Varmetråder, setevarmer og oppvarmet ratt er en mer energieffektiv måte å oppvarme bilen enn varmeapparatet. Hvis du i tillegg reduserer kupétemperaturen med 1-2 grader vil elforbruket reduseres.

Senk farten

På norske vinterveier er det uansett lurt å senke farten på grunn av glatte og snødekte veier. Når du senker farten bruker bilen mindre energi, og du vil få lengre rekkevidde.

Bruk ECO-modus

I ECO modus optimaliserer bilen rekkevidden ved å begrense strømforbruket på ulike funksjoner, som den tredje skjermen og massasje i setene (gjelder Exclusive), og begrenser motoreffekten.